HvalpemotivationHvad skal disse sider bruges til ?

Disse sider kan ikke erstatte at følge et rigtigt hold med hvalpemotivation, da hvalpenes sociale omgang er meget vigtigt. Samtidig er her kun beskrevet én metode, og måske har din hvalp brug for en anden metode.

Dette er tænkt som en hjælp til de hvalpeejere, der deltager på mine hvalpemotivationshold og har brug for en "huskeseddel" til træningen.

Generelt om DKK´s hvalpemotivation

Dansk Kennel Klubs hvalpetræning bygger på motivation - d.v.s. at hvalpen skal have lyst til at udføre øvelserne.

1. man skal gøre sig klart hvad man vil have hvalpen til
2. man skal vide i hvilken situation hvalpen naturligt vil gøre denne ting
3. man skaber denne situation og belønner hvalpen for at gøre det man ville have den til

Det vil også sige, at man aldrig tvinger hvalpen til fx at sætte sig ned ved at trykke den på ryggen eller bruger anden tvang.

Øvelserne er bygget op, så de altid er UDEN KOMMANDO i begyndelsen og hvalpen bliver ALTID BELØNNET OMGÅENDE med ros og evt. godbid eller leg.
Man skal ikke skælde ud, hvis hvalpen ikke gør det du forventer. Den ved jo ikke hvad du forventer !

I starten er der den store fordel, at man slet ikke giver nogen kommando, så hvis hvalpen ikke gør det rigtige, så kan vi blot putte godbidden tilbage i lommen - den har ikke gjort noget forkert (da vi ikke har givet en kommando), men den har heller ikke gjort det vi ønskede, så den skal ikke have godbidden.
At blive ignoreret, er i sig selv en straf for en hvalp.

Træningen

Husk at træne tit, men i meget korte intervaller. En hvalp kan kun koncentrere sig i kort tid.
Skift mellem aktive og rolige øvelser.
Strø ikke om dig med godbidder eller ros. Godbidder er kun hvis hvalpen gør det du be´r om.
I starten er der godbidder/belønning HVER GANG hvalpen gør det du be´r om.

Træn mange forskellige steder. Hunde ser i billeder og hvis de kun har trænet "Sit" på en græsplæne, tja, så forstår de kun kommanoden "Sit", når der er græs under poterne.
Så træn på i huset, haven, på gågaden, busstationen og mange andre steder.

Ros

Det er meget vigtig at rose præcist, fx. når hvalpen sætter sig ned. Ros skal altid komme lige NÅR hvalpen gør det rigtige, og ikke bagefter. Hvalpen lever i nu´et, d.v.s. ros skal komme senest ½ sekund efter handlingen og helst IMENS handlingen udføres.
Vær også opmærksom på hvad du roser for. Hvis du har bedt din hvalp sætte sig og først giver den godbidden når den har rejst sig igen, så roser du hvalpen for at stå op og ikke for at sidde. Tænk over det !
Find nogle "rose-ord", fx "DYGTIIIG" og brug dem med lys stemme (også selv om du synes det lyder fjollet). Det virker bedre på hunden end en almindelig kedelig stemme.

Kommandoer

Vær opmærksom på at de nævnte kommandoer blot er eksempler. Brug dine egne ord, hvis du ikke bryder dig om eksemplerne. Kommandoer skal blot være korte, forståelige og ikke kunne forveksles med andre kommandoer.
Signaler skal være lette at se og forstå.
Hunden bruger kropssprog fremfor tale og forstår derfor kropssignaler godt.