Hjemmelavede dummiesDa jeg skulle til at træne frit søg med Foxie, så fandt jeg ud af at jeg havde brug for en del flere dummies end jeg havde. Faktisk skulle jeg have mindst 8 stk. og gerne flere.

Lidt vestjysk hovedregning fortalte mig straks at 80 kr. gange 10 stk. var mere end jeg havde lyst til at investere. Så jeg besluttede at lave nogen selv.

Ingredienser:

- Rundstokke eller tykke pilegrene      (Kan undværes. jeg brugte pilegrene fra haven)
- En rest gulvtæppe      (50 kr. for et stykke hvor der er til 25 dummies)
- Små søm      (stjålet i Kims værktøjskasse, fås til 30 kr. for 250 stk. i byggemarkeder)
- Stærk snor      (25 kr. for en rulle med 25 meter)
- Kraftig snor eller bånd til håndtag      (15 kr. i stofbutik for 3 meter)
- Lærredsstof eller lignede      (Kan undværes. Jeg brugte gardinrester. Lærred og kanvas fås fra 30 kr. pr. meter.)


Her er det værktøj jeg brugte.A. Først skal gulvtæppet deles i længder af passende bredde. Vælg den bredde du ønsker din dummy skal have.

Kim viste mig et smart trick: læg gulvtæppet med gummisiden opad, få fat i en tråd og træk !
Herefter er det meget lettere at klippe lige, og det er kun et par tråde der skal klippes over.
(OBS: det er ikke nødvendigt at have en Toller til at holde på gulvtæppet imens, men de hjælper jo gerne til i huset)

B. Så skal de lange stykker gulvtæppe skæres til i passende stykker. Prøv dig frem med at rulle dem sammen og se hvor tyk du ønsker din dummy. Brug en skarp hobbykniv til at skære gulvtæppet over.

C. Jeg tog tykke pilegrene fra haven og savede i stykker af samme bredde som jeg havde skåret gulvtæppet. Så borede jeg et hul i grenen, cirka 2 cm. fra den ene ende.
Igennem hullet monterede jeg den snor som skal være håndtaget i dummyen.
Snoren er stukket igennem og bundet med en solid knude. Knuden skal så blot lægges nær pinden, så den dækkes af gulvtæppet senere.

Min senere erfaring er, at det giver et bedre greb hvis der bruges et bånd på cirka 1 cm. bredde. Se fx. de rød/hvide ternede nedenfor.

D. Pinden lægges på gulvtæppet, og den ene ende af tæppet sømmes fast til pinden. Jeg brugte 2 søm med et bredt hoved.

E. Så rulles det hele stramt sammen og der bindes en solid snor rundt om. Man kan også bruge søm til at samle det med, men snoren fungerede bedre for mig. Som du kan se, så bandt jeg om 2 steder, og strammede godt til.

Nu er dummyen faktisk sådan at man kan bruge den. Mange træner med disse gulvtæppe-dummies med stort held.

Men jeg havde planlagt lidt mere.....

Jeg ønskede at beklæde dem med stof, så de lignede de kanvas-dummies man kan købe. Det er ikke ren forfængelighed, men fordi jeg så kan have dem i forskellig farve.

Hver farve nummereres så fra 1 og opefter. På den måde kan jeg udlægge dummies i et søg, sådan at jeg ved at orange ligger i første række, grønne i mellemste række og hvide i bagerste række, og nr. 1 ligger længst til venstre, nr. 4 længst til højre.
Så er det nemt at vurdere om hunden søger langt nok ud, og det letter indsamlingen efterfølgende.

Jeg havde en del stof-rester, bla. fra gardin prøver, og dem brugte jeg. Jeg syede en masse poser der passede til dummyens størrelse. På de store dummies blev lukningen lavet i hånden, da jeg ikke ville have noget hunden kan få en dårlig vane med at tage fat i. På de små blev lukningen syet på maskinen.

Jeg kunne ikke stå for at lave en stor og en lille i Dannebrogsfarver, og den lille er rigtig praktisk til at have med i lommen, så man altid lige kan lave til "holde fast" træning.

Her er der dummies for max. 100 kr. og jeg havde endda gulvtæppe i overskud til at lave 2 tæpper til hundenes bur og har stadig til cirka 10 dummies endnu.

Hunden indvilligede i at være modeller.

Jeg bruger også stadig forskellige varianter af købte dummies, da de hjemmelavede er meget lette, og jeg tror det er sundt at hundene lærer at samle både lette, tunge, sandfyldte, savsmuldsfyldte etc. op. Men til indlæring af frit søg, dirigering, vandapportering og alt det andet, så fungerer disse rigtig udemærket. De flyder nemlig også fint.